Dokumentarci

Na ovoj stranici postavićemo dokumentarne filmove koje Vam snažno preporučujemo:

1. Šuma Hrane – Permakultura

Permakultura je organska proizvodnja hrane. Naziv potječe od engleske riječi “permanent agriculture” ili “trajna poljoprivreda”.

U ovom dokumentarcu možete naučiti kako uspostaviti vlastitu šumu hrane uz vodstvo međunarodnog profesora permakulture Geoffa Lawtona. Lawton nas vodi kroz najbitnije faze dizajniranja i gradnje vlastitog Edenskog vrta od početka do kraja. Film prikazuje evoluciju šume hrane od prvog dana do 7 godina, 30 godina, 300 godina i čak do 2000 godina starih šuma koje još rastu na Bliskom Istoku. Najbolja stvar u svemu je što jednom uspostavljena šuma hrane traži vrlo malo održavanja.

2. Korporacija

Korporacija istražuje prirodu i spektakularan rast dominantne institucije našeg vremena. Snimke pop kulture, oglašavanja, TV vijesti, i korporativne propagande. Corporation uključuje četrdeset intervjua s korporativnim insajderima i kritičarima -uključujući i Milton Friedmana, Noam Chomsky, Naomi Klein i Michael Moorea – plus istinite ispovijedi, studije, slučajeve i strategije za promjenu. Prije 150 godina, korporacija je bila relativno beznačajan entitet, a danas je dramatično prisutna u našim životima. Kao što su to ranije bili Crkva, Monarhija ili pak Komunistička partija, korporacija je danas dominantna institucija. Shvaćali mi to ili ne, korporacija je sve spomenuto u prošloj rečenici učinila minornim. I upravo time se bavi ovaj dokumentarac – ukazuje na dalekosežne posljedice korporativne dominacije

3. Zeitgeist: The Movie

Dokumentarac kroz koji se protežu tri važne teme.

I. Najveća priča ikad ispričana – odlično obrađena dosadašnja povijest čovječanstva s religijskog aspekta i detaljno objašnjen značaj zodijaka.

II. Svijet je velika pozornica – druga strana priče o 11.09. i mnogim događajima koji su imali najveći utjecaj na svjetsku i američku povijest u XX. stoljeću.

III. Ne obraćajte pažnju na ljude iz zastora – pokazuje koliku ulogu ima novac i tko su ljudi koji njegovom apsolutnom kontrolom vladaju SAD-om, ali i cijelim svijetom.

4. Zeitgeist: Addendum (2.dio)

Drugi dio dokumentarnog filma ”Duh vremena” odnosi se na bankarski i monetarni sustav, te stav politike SADa prema ostalim zemljama.
Također na kraju filma autor daje smjernice kako zaobići sustav i prezentira novi sustav u slučaju pada monetarnog sustava.

Nakon izdanja ovog dokumentarca osnovan je pokret imenom Zeitgeist Movement, pokret koji ulazi u pore svih društvenih slojeva i potiče kritičko razmišljanje prema sustavu u kojem živimo.

5. Zeitgeist: Moving Forward (3.dio)

Zeitgeist: Moving Forward (Korak naprijed), redatelja Petera Josepha, dugometražni je dokumentarni film koji će zastupati nužnost tranzicije iz naše trenutne socioekonomske monetarne paradigme koja upravlja čitavim svijetom. Tematika će nadilaziti teme kulturalnog relativizma i tradicionalne ideologije te će se pomaknuti prema jezgri empirijskih „životnih“ atributa ljudskog i društvenog opstanka, ekstrapolirajući te temeljne prirodne zakone u novu održivu socijalnu paradigmu nazvanu „Ekonomijom baziranom na resursima“.

Tri centralne teme ovog rada su – Ljudsko ponašanje, Monetarna ekonomija i Primjenjena znanost. One zajedno tvore model za razumijevanje trenutne društvene paradigme; zbog čega je kritično maknuti se iz nje – u spoju sa novim, radikalnim, ali opet praktičnim društvenim pristupom zasnovanim na naprednim znanjima koji bi razriješio socijalne probleme kojim se suočava svijet danas.

6. Thrive

Odličan dokumentarni film Thrive (napredak) visokim budžetom i odličnom pričom i naracijom u kratkom vremenu skupio je veliki broj gledatelja. Što se sve događa iza vela novca, korporacija i današnjeg društva i koja su najnovija znanstvena saznanja o Izvornom polju pogledajte u zaista zanimljivom uratku…

7. Težina Lanaca – Boris Malagurski
Ako mislite da znate zašto se SFRJ raspala, pripremite se za dva sata šokantnih činjenica koje bacaju drugačije svijetlo na intervenciju Zapada na Balkanu. Režiser Malagurski, koga još nazivaju “balkanskim Majkl Murom” otkriva glavne uzroke Jugoslovenskih ratova, objašnjavajući da je cilj Zapada bio stvaranje ekonomskih i geopolitičkih kolonija u ovom dijelu svijeta.

8. Debtocracy (Zajmokratija)

Zajmokratija (grč. Χρεοκρατία hreokratía) je grčki dokumentarni film iz 2011. godine Katerine Kitidi i Arisa Hatzistefanoua. Dokumentarac se bavi dvema ključnim tačkama: uzrocima grčke ekonomske krize u 2010. godini i mogućim budućim rešenjima krize. Dokumentarac se distribuira pod Krijejtiv komons licencom od 6. aprila 2011, a produkcija je izjavila da nema interes za ekonomskom eksploatacijom filma. Dostupan je na grčkom i engleskom, a u ovoj playlist-i  i srpskom jeziku. Producenti tvrde da je za 5 dana od njegove premijere film videlo pola milion ljudi.

Advertisements

One thought on “Dokumentarci

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s